ZZP Pensioen

Kun je pensioen opbouwen als zzp’er?

Als zzp’er ben je je eigen baas waardoor je zelf alles kunt regelen. Hierbij hoort dat je alles ook écht zelf moet regelen en daar hoort ook het denken aan de toekomst bij. Als zzp’er bouw je geen pensioen op via je salaris, dus moet je dit zelf regelen. Nu kun je wel zelf steeds een deel van je inkomen opzij leggen, maar is er geen manier om toch via iets van een pensioenfonds een zakcentje voor na je werkzame leven over te houden? Dit kan, maar daar moet je wel zelf voor achteraan.

De meest passende manier

Pensioen opbouwen als zzp’er kan op verschillende manieren. Welke manier het beste bij jou past hangt af van je eigen situatie. Iedere zzp’er is anders in een andere sector en met een andere cashflow, dus kan de ene manier meer voor jou geschikt zijn dan de andere.

Verschillende aanbieders van pensioenen hebben meestal ook aparte pensioenen voor zzp’ers. Je kunt per aanbieder altijd kijken wat het beste past bij jouw soort onderneming.

Sparen

Sparen

De meest voor de hand liggende manier om pensioen als zzp’er op te bouwen is gewoon sparen. Dit kun je doen via een spaarrekening bij de bank, maar dit kan ook bij een pensioenfonds. Het verschil tussen een bank en een pensioenfonds is dat je bij het pensioenfonds meer rente krijgt en uiteindelijk dus meer pensioen op kunt bouwen. Daarbij betaal je hier ook geen rente als je over een bepaald limiet komt.

Sparen is met name een goede manier voor pensioen opbouwen als je in de tussentijd bij je geld wilt kunnen. Je bepaalt zelf hoeveel geld je inlegt en mocht je even zelf iets extra nodig hebben, dan kun je het er ook weer vanaf halen. Op deze manier hoef je nooit met geldproblemen te zitten vanwege het opbouwen van je pensioen.

Sparen met belastingvoordeel

Er bestaat ook een specifieke vorm van sparen, namelijk met belastingvoordeel. Dit belastingvoordeel zorgt ervoor dat je het betalen van belastingen kunt uitstellen tot het moment dat je het geld ook nodig hebt. Een nadeel van sparen met belastingvoordeel is dat je tussentijds geen geld kunt opnemen, dus het ingelegde geld komt echt pas vrij wanneer je met pensioen gaat. Hiertegenover staat wel dat je geld veilig is gesteld mocht je bijvoorbeeld failliet gaan.

Beleggen

Tot slot kun je je pensioen inleggen in een beleggingsfonds. Dit is op dezelfde manier als je kunt doen met het pensioen dat je vanuit loondienst opbouwt. Beleggen heeft ook zijn voor- en nadelen. Net als gewoon sparen kun je met beleggen ook onbeperkt bij je geld als je het voor je bedrijf nodig hebt en zijn de kosten laag. Het nadeel is wel dat je door een daling van de koersen ook minder pensioen kunt krijgen. Beleggen kan dus riskant zijn, dus is het verstandig je pensioen in mixfondsen te steken.

Begin nu al met je pensioen

Het kan lastig zijn geld opzij te schuiven voor je pensioen als zzp’er, helemaal als je pas net begonnen bent als zzp’er. Toch is het belangrijk dat je al vroeg begint met opbouwen. En met vroeg wordt bedoeld wel meteen. Leg eerst kleine bedragen weg en wanneer je grotere bedragen kunt inleggen kun je voor een van de bovenstaande methodes kiezen. Zo hoef je na je carrière je niet druk te maken om of je wel geld genoeg over hebt.