Een lening heb je nodig wanneer je zelf niet voldoende geld achter de hand hebt om een grote aanbetaling te doen. De bekendste vorm is natuurlijk een hypotheek, maar ook bijvoorbeeld vervoersmiddelen als een auto of boot en investeringen in je bedrijf horen hieronder. Maar hoe werkt een lening afsluiten en wat moet je allemaal doorgeven? Hieronder zie je wat er allemaal komt kijken bij het afsluiten van een lening.
Kiezen wat voor lening
De eerste stap die je moet nemen is dat je goed voor ogen hebt wat voor een lening je wilt afsluiten. Hierin moet je jezelf twee belangrijke vragen stellen:
1: Waarvoor wil ik lenen?
Je moet iets specifieks voor ogen hebben om een lening af te kunnen sluiten. De bank of geldschieter zal deze vraag ook als eerste stellen wanneer je een aanvraag doet. Als je een specifiek doel hebt weet je hoeveel geld je nodig hebt en hoef je niet teveel te lenen.
2: Wat voor lening heb ik nodig?
Er zijn veel verschillende leningen die je kunt afsluiten. Vooral het onderscheid tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet is hierin erg belangrijk. Heb je eenmalig geld nodig? Dan is de persoonlijke lening aan te raden. Wil je tussendoor meer kunnen lenen, dan past doorlopend krediet beter. Verdiep je eerst in welke voordelen de soorten leningen hebben voordat je een keuze maakt welke je wilt hebben.
De aanvraag
Een lening vraag je aan. Dit doe je meestal bij de bank of een kredietverstrekkersbedrijf. Deze aanvraag doe je meestal digitaal. Bij de aanvraag moet je aangeven wat voor lening je wilt afsluiten en hoe hoog het bedrag moet zijn. Verder worden er door de verstrekker persoonlijke vragen gesteld. Deze vragen zijn bepalend voor welke hoogte de bank je geld kan lenen en tegen welke rente. Hierbij gaat het om:
Je persoonlijke toestand
Hoe oud ben je? Hoe ziet jouw gezinssituatie eruit? Het lijken onnodige vragen voor een lening, maar deze punten kunnen zeer belangrijk zijn of je wel of niet het door jou gewilde bedrag kunt lenen. Als je bijvoorbeeld al in de 70 jaar bent, wordt het een stuk lastiger een lening met een termijn van 30 jaar terug te betalen, dus zullen geldschieters hier wat huiveriger over kunnen doen.
Je financiële status
Het lijkt misschien krom, maar als je veel geld wil lenen moet je al een aardige buffer hebben. Banken en kredietverstrekkers willen alleen een lening afsluiten als ze de zekerheid hebben dat deze terugbetaald kan worden, anders raken zij hun geld kwijt. Daarom worden zaken als waar je werkt en wat je salaris is ook gesteld tijdens de aanvraag. Ook wordt meegenomen of je BKR geregistreerd staat, dit kan namelijk een rode vlag zijn dat je niet aan je aflossing voldoet.
Alles in orde maken
Wanneer alles in orde is, neemt de bank contact met je op om de lening af te kunnen sluiten. Na dit gesprek wordt je een offerte toegestuurd met alle informatie over je lening. Ga je akkoord, dan stuur je deze ondertekend terug met onder andere een kopie van je ID-kaart. Wanneer alles geregeld is, staat het geld meestal binnen een paar dagen op je rekening en kun jij het geld gebruiken voor waarvoor je het nodig had.