Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt steeds eenvoudiger

De laatste jaren neemt het bewustzijn op het gebied van milieu en klimaat met grote sprongen toe. Men doet geen zaken meer die milieuvervuilend zijn en ook op het gebied van financiën wordt het duurzame imago steeds belangrijker. Zo ook op het gebied van beleggen. Duurzaam beleggen wordt steeds belangrijker en daardoor neemt het aanbod aan beleggingen die gericht zijn op duurzame activiteiten alsmaar toe. Iedereen kan tegenwoordig met het oog op milieu zijn geld verdienen en daardoor zowel voor het klimaat als de eigen portemonnee goede zaken doen.

Hoe het in elkaar zit

Wanneer je denkt aan geldzaken, kan het zijn dat je niet zo snel denkt aan hoe dit invloed kan hebben op het milieu. De meeste grote bestedingen worden gemaakt met digitaal geld, door middel van bankoverschrijvingen, dus je hoeft ook niet te denken aan het bewerkte papier voor briefgeld. Toch heeft investeren in geldzaken direct en indirect invloed op de natuur. Dit komt omdat je kunt beleggen in zaken die het milieu goed of slecht beïnvloeden. Zo zijn aandelen in een oliebedrijf slecht voor het milieu en investeringen in een windmolenpark weer goed. Hierbij wordt ook gekeken naar zaken die voor de mens op zich goed of slecht zijn. Daarom worden bedrijven die bijvoorbeeld in wapens of tabak handelen niet onder duurzaam gerekend. Tot slot kun je ook duurzaam beleggen in bedrijven die bijvoorbeeld goede arbeidsvoorwaarden hebben en daarom beter voor de werknemers zijn.

Waar beleggen

Waar te beleggen

Duurzaam beleggen kan op steeds meer plekken. In het begin kon het alleen in speciaal hiervoor ingerichte instellingen. Tegenwoordig zijn er ook veel banken waar je duurzaam kunt beleggen. ASR Bank en Triodos Bank zijn voorbeelden van banken die ook echt gericht zijn op alleen investeren in de duurzame sector, maar ook andere banken als ING en de Rabobank bieden steeds meer mogelijkheden hiervoor.

Banken waar je kunt investeren in duurzame bedrijven, bieden een ruime keuze aan fondsen. Al deze fondsen worden van tevoren gescreend of ze wel echt aan de eisen voldoen. Op deze manier kun je er altijd zeker van zijn dat je geld ook echt naar de juiste bedrijven gaat.

Beter voor de planeet, én beter voor jezelf

Wie goed doet, goed ontmoet. Dit is bij duurzaam beleggen ook niet anders. Naast het soort bedrijf waarin je investeert is er nog een voordeel van duurzaam beleggen ten opzichte van aandelen in andere bedrijven, namelijk een belastingvoordeel. Bij een aantal groene fondsen kun je namelijk profiteren van een belastingvoordeel vanwege je investering. Dit komt omdat je dan helpt met de vergroening van de sector en hiervoor is de overheid bereid je te compenseren. Het is afhankelijk bij welk fonds je zit of je aanspraak kunt maken op dit belastingvoordeel. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het soms lastig kan worden in de fondsen te treden die dit aanbieden, omdat hiervoor niet altijd de deuren openstaan. Lees daarom altijd eerst de voorwaarden van je investering voordat je jezelf rijk prijst met dit voordeel.