Beleggen in Aandelen

Beleggen in aandelen, goed idee of te risicovol?

Op het nieuws heb je vast vaak langs zien komen dat de beurzen goed gaan en de AEX met zoveel punten is gestegen. Dit is goed nieuws voor beleggers, die de waarden van hun aandelen zien stijgen. Je kunt met aandelen een goede winst voor elkaar krijgen als de koers goed gaat. Maar uiteraard levert het handelen in aandelen ook een risico op je geld kwijt te raken. Ben jij van plan om in aandelen te beleggen? Zoek dan goed voor jezelf uit of dit wel een goed idee is.

Beleggen in aandelen in de notendop

Aandelen zijn eigenlijk een stukje eigendomsrecht van een bedrijf. Als je een aandeel in handen hebt, ben je dus in theorie voor een klein deel eigenaar van dat bedrijf. Dit betekent dat als het bedrijf meer waard wordt en winst heeft verdiend, jij hiervan kunt profiteren. Dit gebeurt doordat je als aandeelhouder een stukje winst (dividend) uitgekeerd krijgt, of als je je aandelen met een goede winst weet te verkopen. Deze winst hangt af van de hoogte van de koers. Is deze koers laag, dan krijg je weinig voor je aandeel. Is deze hoog, dan kun je er winst op maken.

Wil jij in het bezit komen van aandelen? Dan kun je dit doen door je bank of broker te betalen om jou de aandelen die deze beschikbaar heeft te geven. Ook kun je zelf aandelen van andere aandeelhouders kopen, maar vooral voor beginnende aandeelhouders is het verstandig eerst hulp te krijgen van een ervaren onderneming.

Niet voor iedereen weggelegd

Met beleggen in aandelen kun je vrij eenvoudig goed geld verdienen. Echter is het wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken om dit goed te kunnen doen. Alleen zeggen “ik wil aandelen” legt je waarschijnlijk geen windeieren. Met de volgende punten moet je onder andere rekening houden wanneer je wilt beleggen in aandelen.

Tijd

Tijd

Om goede deals te sluiten moet je altijd en overal kunnen onderhandelen. Tijd is daarom een belangrijke factor, omdat er onmogelijk te voorspellen is wanneer de deal van je leven valt. En daar wil je dan wel bij zijn. Veel brokers hebben daarom ook een app, zodat je ook via je smartphone kunt onderhandelen.

Verstand van zaken

De beste winsten behaal je door goed te handelen in aandelen. Dit doe je onder andere door jouw aandelen voor een hoge winst te verkopen en zelf aandelen aan te schaffen voor een lage prijs. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met hoe de koers kan gaan lopen. Niet investeren in een bedrijf omdat je het een leuk bedrijf vindt, maar omdat de huidige economie ervoor kan zorgen dat het bedrijf meer waard wordt. Kennis van zaken is dus erg belangrijk als je succes wilt hebben op de aandelenbeurs.

Genoeg geld

Om geld te maken moet je geld hebben. Dit is bij beleggen in aandelen niet anders. Dit kun je tweeledig lezen. Aan de ene kant moet je wel genoeg geld hebben om te kunnen beleggen. Met maar een paar duizend euro kom je niet ver, helemaal als je je kans wilt spreiden en in meer bedrijven wilt investeren. Daarnaast moet je wel een buffer hebben als het misgaat. Zo makkelijk je winst kunt maken, zo makkelijk kun je ook je inleg kwijtzijn. Investeer daarom alleen in geld dat je niet primair nodig hebt en houd altijd in je achterhoofd dat je het geld ook kunt verliezen.

Beleggen in aandelen kan dus kort gezegd een aardige bonus opleveren, maar het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het risico op verlies op de loer ligt. Beleg daarom altijd alleen wanneer je het ingelegde geld ook kunt missen.